Home Wie zijn wij Openbare ruimte Natuur Sportterreinen Tuin- en Landschapsinrichting Engineering Toezicht en Directievoering Cultuurtechniek GIS 3D tekenwerk en visualisatie Detachering Kwaliteitsborging
SMIT GROENADVIES IS EEN VEELZIJDIG INGENIEURS- EN ADVIESBUREAU
Home

Cultuurtechniek

Wat is cultuurtechniek?

Verzameling van technieken die van belang zijn om planten na aanplant en/of zaaien duurzaam en gezond te houden. Ook zijn het werken en maatregelen die blijvend de gebruikswaarde van de grond dienen te verbeteren en/of vergroten. De cultuurtechniek is de basis bij de meeste projecten. Succes van het aanslaan van  bijvoorbeeld beplantingen hangt vaak af van de bodem en bodemstructuur.

Kennis van de bodem is essentieel om "groene" projecten tot een goed resultaat te brengen. Beoordelen of de bodem geschikt is voor het gewenste gebruik is belangrijk bij het bepalen van de benodigde werkzaamheden en bodemverbeteringen.   

 

Cultuurtechnische advisering heeft te maken met alle werkzaamheden die invloed hebben op de bodem. Hierbij moet onder andere gedacht worden aan werkzaamheden als:

 

De voorbereiding, uitvoering en advisering van cultuurtechnische werken is een veelomvattend karwei dat een ruime kennis van het vakgebied vereist. Indien er tijdens cultuurtechnische werkzaamheden fouten worden gemaakt heeft dit vaak langdurige gevolgen als structuurbederf, verzakkingen en slecht groeiende beplantingen.

 

Cultuurtechniek kan niet los gezien worden van natuurontwikkeling en civiele techniek. De raakvlakken tussen de verschillende disciplines is bij elk project aanwezig. Smit Groenadvies heeft ruime ervaring op het gebied van de cultuurtechnische advisering en bodemanalyses. Dit is begonnen tijdens de advisering op golfbanen en heeft zich verder uitgebreid tot elk project, waarbij de bodem een rol speelt.