Renovatie bruggen

Knipsel

De bruggen in en rond het centrum van Schagen waren aan het einde van hun levensduur en aan vervanging toe. In opdracht van de gemeente Schagen heeft Smit Groenadvies het design en constructcontract opgesteld en het hele proces begeleid. En met succes! De bruggen zijn weer helemaal nieuw, veilig én duurzaam.

Voor het vervangen van de bruggen heeft Smit Groenadvies het design- en constructcontract opgesteld en tijdens de uitvoering het contractmanagement verricht. De uitvoering was in handen van Anton Bouw & Betontechniek B.V., van het slopen van de oude brug, het maken van een nieuwe fundering tot en met het plaatsen van de nieuwe brug. Deze aannemer was ook verantwoordelijk was voor het ontwerp. Smit Groenadvies was daarbij verantwoordelijk voor de begeleiding van het ontwerpproces van de aannemer op basis van UAV-Gc en voor de volledige begeleiding van de uitvoering.

Het ging om drie verkeersbruggen en vijf fiets- en voetgangersbruggen. De oude bruggen werden gesloopt en geschikt (hard)hout van oude brugleuningen werd hergebruikt binnen andere projecten van de gemeente. Het brugdek van de nieuwe bruggen is gemaakt van composiet, een super duurzaam materiaal met een levensduur van meer dan zestig jaar. Alle brugleuningen zijn gemaakt van staal en een bijzonder exemplaar is gemaakt van bamboe.

Logistiek, planning en veiligheid speelden binnen dit project ook een belangrijke rol. Elke brug werd binnen twee tot drie weken gesloopt en volledig nieuw op locatie geplaatst. Daarbij werd zoveel mogelijk rekening gehouden met de omgeving en veiligheid. Drukke verkeersbruggen in de buurt van scholen vormden met hun fietsverkeer een uitdaging, maar ook daar slaagden we erin om met zo min mogelijk omleidingen en minimale overlast een veilige verbinding te realiseren.

Gerelateerde projecten

Renovatie Nationaal Holocaust Museum

Illustratie van de afdeling Smit Groenadvies

Renovatie atletiekbaan Schagen