Exotenvanger

Exotenvanger rivierkreeft

Innovatief vangtuig voor invasieve rivierkreeften

Smit Groenadvies heeft een innovatief vangtuig ontwikkeld voor het afvangen van invasieve rivierkreeften. Na lang aan de tekentafel te hebben gezeten kan de exotenvanger eindelijk in het echt worden getest. Het vangtuig dient eerst effectief te worden bewezen aan de hand van een studie voordat we deze als erkend vangtuig kunnen aandragen. De eerste fase van dit onderzoek heeft de afgelopen weken plaatsgevonden!

HSV Wilnis heeft een water voor ons ter beschikking gesteld welke wij hebben gebruikt voor het testen van het vangtuig. Hierbij hebben wij 20 exotenvangers en 20 reguliere kreeftenfuiken in het gebied geplaatst op verschillende locaties en zijn deze iedere dag gecontroleerd. De gevangen kreeften zijn gemerkt en teruggezet. Het doel van het onderzoek is om te zien hoeveel kreeften er worden terug gevangen om zo iets te kunnen zeggen over de populatie kreeften en de effectiviteit van beide vangtuigen. Eventuele bijvangst wordt genoteerd en teruggezet. Daarbij worden andere factoren als waterdiepte, zichtdiepte, vegetatie, etc. meegenomen in de resultaten om te zien of dit meespeelt met de effectiviteit.

We zijn nog druk bezig met het analyseren van de gegevens, maar de eerste resultaten lijken op het eerste gezicht positief! Veel kleine kreeften en weinig bijvangst, precies waarvoor we het vangtuig hebben ontwikkeld!

Heb je vragen of ben je benieuwd of wij je kunnen helpen met een vraagstuk?
Neem dan direct contact op met Willem Koning!

Gerelateerde projecten

Geslaagde omgevingsonderzoeken gemaal Balgdijk

Rochdale Directievoering en toezicht

Pollenvlak Egmond aan de Hoef