Verduurzaming Gemeente Schagen
De gemeente Schagen werkt samen met Smit Groenadvies aan een soortenmanagementplan (SMP) om natuur en verduurzaming te combineren. Dit plan helpt om woningen sneller te isoleren en te renoveren, zonder de natuur in gevaar te brengen.


Ruimte voor natuur en verduurzamen
De gemeente Schagen en Smit Groenadvies werken samen aan een plan om woningen sneller te verduurzamen en tegelijk de natuur te beschermen. Op dinsdag 1 april vond het officiële tekenmoment van de overeenkomst plaats. Om deze mooie samenwerking te vieren overhandigden Jos Smit en Foppe Timmer namens Smit Groenadvies een nestkast aan wethouder Hans Heddes.
In opdracht van de gemeente Schagen werkt Smit Groenadvies aan een soortenmanagementplan (SMP) om natuur en verduurzaming te combineren. Dit plan helpt om woningen sneller te isoleren en te renoveren, zonder de natuur in gevaar te brengen. Wethouder Hans Heddes legt uit: “We willen het voor inwoners makkelijk maken om hun huis te verduurzamen, terwijl we tegelijkertijd goed voor de natuur blijven zorgen.”
De gemeente wil 3.000 woningen verduurzamen vóór 2030. Bij isoleren kunnen beschermde dieren, zoals vleermuizen en vogels, worden verstoord. Daarom wordt een soortonderzoek uitgevoerd om te kijken welke diersoorten er leven. Dit zorgt ervoor dat de natuur beschermd blijft en tegelijkertijd de verduurzaming van woningen door kan gaan.
Bescherming van diersoorten
Het onderzoek richt zich op verschillende dieren, zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Het plan zorgt voor maatregelen die hun leefgebied beschermen en de biodiversiteit verbeteren.
Snellere verduurzaming
Door het soortonderzoek kunnen inwoners sneller hun woning verduurzamen, zonder dat er vertraging of extra kosten ontstaan door ecologische onderzoeken per woning. Inwoners kunnen ook tijdens het onderzoek bijvoorbeeld alvast hun spouw isoleren, terwijl de gemeente zorgt voor alternatieve verblijfplaatsen voor de dieren.
Samen werken aan een groene toekomst
Jos Smit, projectleider van Smit Groenadvies: “We zijn trots dat wij als lokaal advies- en ingenieursbureau een ecologisch steentje mogen bijdragen aan biodiversiteit binnen onze gemeente. Samen werken we aan een groene toekomst waarin duurzaamheid en de natuur hand in hand gaan.” In 2025 en 2026 kunnen bewoners van april tot oktober onze ecologen zien lopen en fietsen door de wijk, meestal ’s avonds of ‘s nachts.
De gemeente roept inwoners ook op om te helpen. Dit kan door verblijfplaatsen van dieren door te geven of een nestkast te plaatsen. Meer weten? Kijk dan op schagen.nl/waarnemingen.
17 deelgebieden
De woonkernen binnen de gemeente zijn verdeeld in 17 deelgebieden. Het onderzoek in Callantsoog heeft in 2024 al plaatsgevonden. De gemeente Schagen zorgt zo voor een betere balans tussen natuur en verduurzaming. Zo kunnen we samen bouwen aan een duurzame en natuurvriendelijke toekomst.
Op de foto v.l.n.r.:
Thijs Tijsen (ecoloog), Jos Smit (projectleider) Willem Koning (manager Ecologie), Foppe Timmer (eigenaar) van Smit Groenadvies en Hans Heddes (wethouder), Dylan Meester (beleidsadviseur duurzaamheid) en Sietske Felix (beleidsadviseur natuur en landschap) van Gemeente Schagen.

Overig actueel

Duurzaamheid in eigen hand: de Groene Knop
Dagelijks staan we in heel Nederland uren te wachten voor duizenden stoplichten. Automobilisten, maar ook voetgangers en fietsers… Onderzoek wijst uit dat mensen heel vaak op dat knopje (blijven) drukken omdat ze ervan overtuigd zijn dat daarmee het stoplicht sneller op groen gaat. Prommenz komt met een innovatieve oplossing.